Je kent het wel…

Dat gevoel voor paarden. Dat onvoorwaardelijke gevoel. Het is heel lastig te beschrijven, maar ik denk dat andere paardenliefhebbers precies weten wat ik bedoel. Zodra je bij je paard weggaat en lekker getraind hebt dan neem je vaak zo’n lekker voldaan gevoel mee naar huis. Of als het juist helemaal niet lukt dan ga je ook echt met zo’n vervelend gevoel naar huis. Waarom? Omdat ik en ik denk alle paardenliefhebbers met mij, altijd het beste voor hebben met hun paard. Ze willen dat hun paard zich altijd goed voelt en je probeert je uiterste best te doen om je paard zo gelukkig mogelijk te houden.

En dan heb je daar het internet. Het staat vol met adviezen, wetenschappelijke onderzoeken en meningen.

‘Overdreven gebruik van dekens wordt een welzijnsprobleem’ – hoefslag

Wordt paardrijden binnen 10 jaar verboden? – bit paarden

Partij voor de Dieren neemt standpunt in over paardrijden – horses.nl

Ik rij zelf al vanaf mijn 3de paard. Als ik terug kijk op mijn paarden carrière dan zijn er een hele hoop dingen die ik nu niet meer hetzelfde zou doen met de kennis die ik nu bezit en de ontwikkeling die ik als persoon heb doorgemaakt. Als ik er aan terug denk dan heeft mijn eerste pony op sommige momenten best wel afgezien met mij. Toch dacht ik toen dat ik mijn pony alle liefde gaf die een paardenliefhebber aan zijn of haar pony kon geven.

Tot op de dag van vandaag gebeuren er nog allerlei dingen die niet paard vriendelijk zijn en waarin er niet genoeg rekening gehouden wordt met het welzijn van het paard. Het is iets waar hedendaags enorm veel over geschreven wordt en waar goede discussies over gevoerd worden.

Ik ben altijd wel fan van een goede discussie, omdat ik denk dat je er alleen maar wijzer van wordt. Vaak wordt discussiëren als iets negatiefs gezien terwijl het je een heel ander inzicht kan geven. Als ik alleen sommige discussies lees dan schrik ik vaak van de manier van discussiëren. Men is namelijk overtuigd van zijn/haar eigen waarheid en staat niet open voor een ander inzicht. De discussie wordt geen gezonde discussie, maar onrespectvol en onvolwassen.

Ik denk dat wij het allerbeste voor hebben met ons paard en proberen om ons best te doen het paard zo gelukkig mogelijk te maken. Toch denk ik dat er voor ieder individueel persoon nog ALTIJD winst te behalen valt. Is het niet op het gebied van kennis dan is het wel op persoonlijk vlak om een nog betere eigenaar te zijn voor ons paard. Wij paardeneigenaren zijn er nog lang niet. Over 10 jaar kijken we terug en denken we: Als ik er aan terug denk dan heeft mijn paard op sommige momenten best wel afgezien met mij. Toch dacht ik toen dat ik mijn paard alle liefde gaf die een paardenliefhebber aan zijn of haar paard kon geven.

“Teach what you preach, but always stay open mindend. Things aren’t always what they seem to be”

Geef een reactie

WhatsApp chat