Geduld is een vervelende zaak…

Paarden worden in sommige gevallen al met 2,5 jaar zadelmak gemaakt en kort daarna worden ze soms al geïntroduceerd in de wedstrijdsport. Ik sta daar eerlijk gezegd nog altijd van te kijken. Ik vind dat namelijk best gek, want dan vraag ik me altijd gelijk af of deze mensen zich wel verdiepen in de biomechanica van het paard. Er is natuurlijk enorm veel discussie over en er zijn allerlei artikelen te vinden op het internet waarom het wel of niet verantwoord is. Los van het feit of het wel of niet verantwoord is vraag ik me af; Waarom? Waarom wil je dit paard op zo’n jonge leeftijd al zadelmak maken en op wedstrijd mee laten draaien? Waarom wil je dit jonge paard zowel mentaal als fysiek zo snel in vorm hebben? Wat is de toegevoegde waarde voor het paard om daar zo snel mogelijk mee te starten?  

Zijn wij mensen niet een beetje ongeduldig? Wat ziet het er machtig mooi uit hè, als je iemand een piaffe ziet doen aan de hand of in het zadel. Wie wilt nou niet dat zijn paard in een prachtige piaffe loopt? Alleen hoelang hebben zij erover gedaan om een paard in balans in een correcte piaffe te laten lopen? 

Wij mensen doorlopen een heel traject. We starten allemaal op de peuterschool en eindigen hoogstwaarschijnlijk met een gerichte opleiding in ons zak. We doorlopen hierin allerlei fases en krijgen de tijd om ons zowel fysiek als mentaal te ontwikkelen. Gemiddeld doen wij hier 20 jaar over tot dat we ons ontplooit hebben tot en bepaalde functie/beroep. We zijn ons niet zo bewust van deze tijd, maar als je het vergelijkt met de opleiding van een paard, willen we dan niet soms een beetje te snel met onze paarden?  

Kijken wij met onze paarden niet veel te veel naar het einddoel in plaats van te genieten van de weg ernaartoe? De focus ligt vaak op het einddoel. Dan pas is het geslaagd toch?  

Geen enkel paard, wel ras dan ook, is volwassen voordat hij 6 jaar oud wordt. Een paard wordt gemiddeld 25-30 jaar oud. Laten we uitgaan van 27 jaar. Dat betekend dat als we het paard pas vanaf zijn 6de gaan belasten met ruitergewicht en hem dan pas meenemen in de wedstrijdsport, we gemiddeld 21 jaar kunnen genieten van ons paard. Dat is behoorlijk lang toch? Nu wil ik hiermee niet gelijk zeggen dat we pas met 6 jaar mogen beginnen, maar is 2,5 niet een beetje TE fanatiek om het paard te gaan belasten met ruitergewicht?   

Ik denk dat we onze paarden, maar ook zeker onszelf wat meer ruimte mogen geven. Er is namelijk tijd zat. Tijd zat om je paard te rijden en te trainen tot een bepaalde tak van sport, om bosritten te maken, en om bijvoorbeeld aan wedstrijden deel te nemen. We moeten denk ik niet zo gehaast zijn. We moeten genieten van de weg ernaartoe en leren van al dat er op ons pad komt. Goede dingen kosten tijd dus heb geduld en blijf bouwen

Geef een reactie

WhatsApp chat