Is het paard lastig of heeft het last van ons?

“Mijn paard doet dit alleen om mij te treiteren” of “mijn paard wil gewoon niet meewerken” of “mijn paard doet het niet”.

En zo kan ik eigenlijk een hele blog wel vullen met zulke anekdotes. Is het daadwerkelijk ook zo? Probeert jouw paard jou echt te treiteren? Geeft hij geen reactie op jouw hulp, omdat hij het niet wilt?

Wij zien bepaald gedrag van een paard als ongewenst gedrag, maar eigenlijk geeft het paard vaak alleen maar aan dat hij last van ons heeft.

Ik zeg altijd; “Als je tijdens het trainen vast loopt en niet verder komt, stop dan de training even en ga de fout bij jezelf zoeken”. Dit zeg ik, omdat het probleem vaak bij ons zelf ligt. Het ligt aan onze manier van communiceren.

  • Geven we te lang druk?
  • Is mijn ademhaling onder controle?
  • Verstoor ik het paard met mijn ruitergewicht?
  • Maak ik onverwachte bewegingen?
  • Vraag ik teveel van mijn paard?

Een goede trainer zoekt de fout altijd eerst bij zichzelf. Wij mensen zijn in staat om probleemoplossend te denken. Het is dus onze verantwoordelijkheid om het probleem te analyseren en er een oplossing voor te vinden. Het is niet de taak van het paard om onze gedachtes te leren begrijpen, het is onze taak om hun te taal begrijpen. Alleen dan kunnen we het meeste uit de relatie met het paard halen.

Geef een reactie

WhatsApp chat