Pobleempaard of verziekt paard?

Wie heeft die naam eigenlijk verzonnen? Ik vind het zo oneerlijk en denigrerend klinken. Alsof het paard geboren is als probleempaard. In plaats van probleempaard zouden we het misschien een verziekt paard kunnen noemen met een onervaren eigenaar. Wat het klinkt misschien hard, maar het paard toont ongewenst gedrag en dat komt, omdat hij door ons verziekt is. Jij, de vorige eigenaar of wie dan ook heeft het paard onbewust ongewenst gedrag aangeleerd. En eigenlijk is dat niet eens zo heel raar. Het verschil tussen de taal van het paard en de taal van de mens is enorm. Soms is miscommunicatie met je paard iets waar je niet aan ontkomt. Als je bijvoorbeeld iets nieuws bij je paard wilt aanleren.

Hoe voorkom ik een verziekt paard? Door miscommunicatie, maar bijvoorbeeld ook  pijn te leren herkennen bij je paard. Je paard moet de mogelijkheid krijgen om aan te kunnen geven wanneer hij iets niet snapt, wanneer hij iets moeilijk vindt, wanneer hetgeen wat je van hem vraagt hem gewoonweg niet lukt of wanneer hij ergens pijn heeft. Een paard heeft in eerste instantie niet de intentie om jou te irriteren en jou het leven zuur te maken.

Ik ben van mening dat als je een verziekt paard op een juiste manier benaderd en leert begrijpen,  je van een verziekt paard een paard kan maken die trainbaar is en bereidt is om weer in goeie harmonie met jou samen te werken.

Herken jij je in dit verhaal of loop je tegen een soortgelijk probleem aan? Dan kan Centrum voor Paard en Ruiter je hierbij helpen. Middels een goede analyse en een daarop gepersonaliseerd behandelbeleid gaan we jouw uitdaging oplossen.

Geef een reactie

WhatsApp chat